Vier broodjes aap over creativiteit

Hoewel we het vaak (willen) geloven, komt inspiratie niet uit de kraan gestroomd. Het kan wel eens gebeuren dat je zonder komt te zitten. Dat de creatieve tank leeg is. Vervelend. En we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Ook de boekhouder? Ja, ook die. Want creativiteit hoeft niet per se artistiek te zijn

Broodjes aap over creativiteit
Broodjes aap over creativiteit

Mythe 1: Think outside the box

In plaats van per se buiten je eigen weide te willen grazen - met het risico te struikelen over de omheining of een giftige grassoort naar binnen te werken - kun je beter binnen de perimeter van je vertrouwde expertisegebied blijven. Maar niemand zegt dat je pal in het midden moet staan. Tast gerust de randen af. Wie weet, vind je ergens een makkelijk verplaatsbaar deel en kun je je eigen weide uitbreiden met nieuwe vruchtbare grond

Mythe 2: De beste ideeën komen als je voor een muur staat

Vaak denken we dat de beste creatieve oplossingen zich aanbieden als je volledig vastzit. Dan moét je wel creatief uit de hoek te komen, want er is geen andere uitweg. Maar met je neus tegen de muur heb je niet meteen veel overzicht… Neem dus liever wat afstand van het probleem. Laat het rusten en grijp er naar terug op een onbewaakt moment. Tijdens het eten, douchen, sporten… zal je tot nieuwe inzichten komen.

Mythe 3: Prachtige landschappen en blauwe muren inspireren

Dat het oneindige uitzicht in de woestijn, de kalmte van de zee of de puurheid van de bergen de inspiratie ten goede komt, ga ik echt niet ontkrachten. Maar je hoeft niet per se de halve wereld rond te reizen (of je kamer blauw te verven) om goede ideeën te produceren.

Een studie heeft aangetoond dat de meeste mensen hun beste ideeën krijgen tijdens het autorijden, vliegreizen (alleen weliswaar), douchen en fitnessen. Al deze dingen hebben namelijk één gemene deler: het zijn vertrouwde plekken. Ze eisen niet je volle concentratie op en geven je daarom de tijd om alles op een rijtje te zetten. Daarom krijgen we op die momenten soms een mini-paniekaanval bij het overlopen van onze to do-list. Want onbewust ga je nadenken over al je onafgewerkte taken.

Mythe 4: “Je krijgt nog wel dat ene idee”

Als je bovenstaande stelling moet geloven, kun je beter wachten op Godot. Je hebt namelijk meer kans dat die wel komt. Enkele van de grootste denkers uit de geschiedenis hebben heel wat rommel gemaakt eer ze hun bestemming vonden. Misschien een ietwat vreemde uitspraak, maar maak liever veel rommel dan kleine hoeveelheden perfectie. Met meer aas kun je grotere vissen vangen. 

Naar overzicht
Matthias Ollevier
Design & Communication

Designer met verregaande bevoegdheden inzake branding en communicatie. Zijn voorliefde voor design en mode is nog steeds intact.

Meer over dit onderwerp?

Geïnspireerd door deze post of honger naar meer? Kom gerust eens langs.

Maak een afspraak

Laat naam en nummer achter en u hoort nog van ons.