Slimme back-up tips

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je wacht geduldig op je koffie terwijl je nog een allerlaatste keer door de presentatie voor die belangrijke meeting scrolt. De ober komt eraan met je koffie en struikelt. In een wanhopige poging om zijn evenwicht terug te vinden, slaat hij zijn armen wild om zich heen. De hete koffie vliegt door de lucht en belandt op jouw laptop. Je computer inclusief al je bestanden is rijp voor het containerpark. En die belangrijke meeting, die wordt een regelrechte ramp.

Wees voorbereid. Maak een back-up van je bestanden op 31 maart
Wees voorbereid. Maak een back-up van je bestanden op 31 maart

Had je een back-up gemaakt, dan was er geen reden tot paniek. Een back-up is een kopie van al je belangrijke bestanden - foto’s en video’s, belangrijke documenten, e-mails, ... Zo'n kopie kan op verschillende manieren én op verschillende apparaten.

In het kader van World Backup Day, hier enkele tips voor het optimaal bewaren en beveiligen van je bestanden.

Backup je smartphone

Op een iPhone of iPad kan je al je bestanden (zoals contacten, foto's en e-mails) bv. op je iCloud opslaan. Deze optie schakel je in via Instellingen > iCloud. Je kan er ook voor kiezen om een volledige kopie van je toestel op te slaan. Al je gegevens kan je dan op elk moment raadplegen via de site icloud.com, waar je inlogt met je persoonlijke Apple ID.

Google heeft een gelijkaardige functie, Google back-up genaamd. Die kan je op Android activeren via Instellingen > Persoonlijk. En er zijn nog tal van andere gratis en betalende back-up services.

Het voordeel? Wel, geeft je smartphone om een of andere reden de geest, dan kan je bij het in gebruik nemen van een nieuw toestel gewoon verder gaan waar je gebleven was met je vorige mobiel. Zonder dat je weer al je contacten moet zoeken of al je apps moet installeren en instellen.

Backup je bestanden

Er zijn heel wat services die een kopie van je bestanden bewaren. Grote spelers zijn Dropbox, Google Drive en OneDrive. Met behulp van een app houden ze de files op jouw computer gesynchroniseerd met die op hun servers, waardoor de nieuwste versie steeds beschikbaar is op eender welke (andere) computer. Gegevens en bestanden kwijtspelen is dus verleden tijd.

Naast het bewaren van je bestanden bieden deze diensten de mogelijkheid om bestanden te delen met anderen via een link, een gedeelde map te maken met je vrienden/collega's of zelfs met meerderen tegelijkertijd aan een bestand te werken.

Backup je computer

Is jouw computer - net als de mijne - een habitat waarin je dag na dag doorbrengt en je uren zou kosten om weer op te bouwen? Dan is een back-up van je volledige systeem een must. Je kan bijvoorbeeld een fysieke schijf gebruiken om al je gegevens te storen. Mijn favoriete methode is een back-up in de cloud.

Een cloud back-up houdt op meerdere schijven verschillende versleutelde kopieën van je bestanden bij, zodat niemand anders ze kan lezen. Je gegevens gaan dus nooit meer verloren. Wijzigingen in bestanden worden automatisch geüpload en verstuurd naar die schijven - op voorwaarde dat je online bent. Het is een eenvoudig systeem: je zet het op, een programma regelt al het back-uppen en jij moet er nooit meer naar omkijken.

Voor mijn cloud back-up gebruik ik Backblaze, maar zo je wilt zijn er alternatieven als Carbonite, Mozy, Crashplan en iDrive. Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast: zo'n 50 euro per jaar. Zijn geld waard? Jazeker, want mijn goeie nachtrust is onbetaalbaar.

Naar overzicht
Nathan De Witte
Front-end & UX

Nathan is gefixeerd op de user. Hij maakt flows optimaal zodat de surfer snel vindt wat hij zoekt én hij vertaalt visuele parels naar code.

Meer over dit onderwerp?

Geïnspireerd door deze post of honger naar meer? Kom gerust eens langs.

Maak een afspraak

Laat naam en nummer achter en u hoort nog van ons.