Retina of de onzichtbare pixel

Een Retina scherm - of display, zo u wilt - is meer dan een marketingterm van Apple. Maar wat schuilt er precies achter die naam?

Even de basis nerd stuff

Een scherm is opgebouwd uit pixels. Een pixel bestaat uit drie kleuren: rood, groen en blauw. Door het oplichten van deze kleurencombinatie en verschillen in intensiteit nemen we verschillende kleuren op zo'n scherm waar. Op oudere CRT schermen zie je die pixels duidelijk.

Het aantal pixels van een scherm bepaalt de resolutie. Een resolutie van 1366x768 betekent dat je scherm 1.049.088 pixels telt. Gewoon vermenigvuldigen dus. Op een klein scherm met een hoge resolutie zal het beeld dus een stuk scherper ogen dan op een groot scherm met dezelfde resolutie. Op het grote scherm gaan een lap tekst of een foto immers meer pixels in beslag nemen, waardoor er meer meer pixels per oppervlakte zijn, meestal uitgedrukt in PPI (Pixels Per Inch).

Het aantal pixels van een scherm bepaalt de resolutie
Het aantal pixels van een scherm bepaalt de resolutie

Retina of wa?

Apple heeft bepaald dat een scherm het predikaat Retina verdient als je de individuele pixels met het blote oog niet meer kunt onderscheiden. Er zijn dus geen regels voor hoe dicht de pixels bij elkaar moeten staan. Apple bekijkt dit per apparaat, omdat je het ene device dichter bij je houdt dan het andere. Zo heeft de nieuwste iPhone 6s een hoger PPI dan het allerlaatste 5K scherm van de iMac. Namelijk 326 PPI voor de iPhone en 218 PPI voor de iMac. Het kleine iPhone scherm heeft een resolutie van 750×1334, de iMac heeft er een van 5120×2880. Om je een idee te geven: een CRT-scherm (die grote bakken van vroeger) had een gemiddelde resolutie van 1024x768, daarvoor zelfs nog 800x600. Juist ja.

Kort samengevat: een Retina scherm heeft een hoge pixeldichtheid die er voor zorgt dat je de pixels niet meer kunt zien, waardoor je een scherper beeld ervaart. 

En wie zich nog meer wil verdiepen in de pixels, surft best eens naar http://dpi.lv/.

Naar overzicht
Brecht De Ruyte
Full Stack Development

Full-stack developer die websites, mailings, animaties,… in elkaar bokst. Visuele layers van schermapplicaties omzetten naar code is zijn grootste bron van geluk.

Meer over dit onderwerp?

Geïnspireerd door deze post of honger naar meer? Kom gerust eens langs.

Maak een afspraak

Laat naam en nummer achter en u hoort nog van ons.