Microsoft stopt met exploreren van oude IE versies

Een lach en traan. Het verschil tussen een goeie en een rotdag. Internet Explorer heeft altijd al hevige emoties los geweekt bij developers. Microsoft stopt met de ondersteuning van zijn oude browsers. IE11, de meest recente versie blijft uiteraard bestaan.

Microsoft stopt met de ondersteuning van zijn oude browsers
Microsoft stopt met de ondersteuning van zijn oude browsers

Een stukje geschiedenis

In mijn beginjaren als developer was Internet Explorer 6 kop van jut. Deze versie werd standaard meegeleverd met Windows XP en zorgde voor heel wat gefoeter onder developers. Gelukkig boden alternatieve browsers zoals Firefox een prima alternatief - zeker inzake support van nieuwe technologieën - maar IE6 was zo ingeburgerd dat het quasi onmogelijk werd het volle potentieel van de nieuwe technologieën te benutten. Vervolgens bracht Microsoft IE 7 en 8 op de markt. Deze versies waren stukken beter, maar helaas ging het updaten (in tegenstelling tot bv. Firefox) niet automatisch. Met als gevolg dat veel mensen na de release van Internet Explorer 9 en 10 nog met oudere browsers werkten. Gelukkig komt daar binnenkort verandering in.

Internet Explorer 11 en Edge

De laatste Internet Explorer is nummer 11. Deze biedt niet alleen meer mogelijkheden voor de gebruiker en voor ons, maar is vooral veel veiliger en beter beschermd. Dit laatste zou al reden genoeg moeten zijn om te upgraden. 

Maar om echt mee te zijn en ten volle van het wondere web te genieten, raden we u aan om Edge te downloaden, de nieuwste browser van Microsoft. Deze zal net zoals Chrome, Safari, Firefox en Opera automatische updates krijgen. En zo surft u steeds met een veilige en krachtige browser. Bekijk de selectie van de laatste browsers (in volgorde van populariteit).

Gaan nieuwe websites niet meer werken op een oude browsers?

De oudere browsers zullen in een soort van grijze zone terecht komen. U zal websites nog kunnen raadplegen met de laatste versies van die oudjes, maar ze zullen er mogelijks iets minder goed uitzien.

Neem nu animaties. Die zijn aan een felle opmars bezig, maar zullen niet zichtbaar zijn in oudere browser zoals bv IE8. De content blijft echter wel raadpleegbaar. Dit noemt men 'graceful downgrading'. Moet elke website er exact hetzelfde uitzien in elke browser? Het antwoord staat online.

Wij bij Lavagraphics volgen de support van Microsoft en zullen standaard niet meer testen op browsers ouder dan Internet Explorer 11.

Is dat dan echt zo moeilijk om alles te ondersteunen?

Moeilijk niet, nee. Maar wij benutten graag de mogelijkheden van browsers om innovatieve, mooie websites te bouwen. Met het droppen van oudere browsers groeien de mogelijkheden op het gebied van grafische aanpak, animaties, responsieve aanpassingen, html uploads, noem maar op.

Conclusie

 Minder testen betekent meer tijd om uw website te verzorgen. Veel mensen zijn intussen al vergroeid met browsers als Chrome en Firefox. Maar als u echt trouw wilt zweren aan Microsoft, download dan Edge, :).

Meer informatie over het einde van de support is te vinden op de website van Microsoft.

Naar overzicht
Brecht De Ruyte
Full Stack Development

Full-stack developer die websites, mailings, animaties,… in elkaar bokst. Visuele layers van schermapplicaties omzetten naar code is zijn grootste bron van geluk.

Meer over dit onderwerp?

Geïnspireerd door deze post of honger naar meer? Kom gerust eens langs.

Maak een afspraak

Laat naam en nummer achter en u hoort nog van ons.