Live video: over naar Facebook

De wereld gaat steeds sneller. Het is een even groot cliché als de Fransman en zijn baguette. We zijn zo gewend aan live nieuws en verslaggeving dat we niet meer stilstaan bij de wonderlijke mogelijkheden van het instant informatie delen. Zo biedt Facebook tegenwoordig de mogelijkheid tot live video. Over naar onze reporter ter plaatse voor meer informatie. 

Facebook live video
Facebook live video

Live video, hoe werkt dat?

Heel eenvoudig. Je neemt je smartphone en opent de Facebook-app. Tap 'update status' en in het rijtje symbolen onderaan staat ook een 'live'-icon. Kies deze optie en geef een beschrijving voor je video. Neem hier rustig de tijd voor want de beschrijving is van essentieel belang.

Ze zal fungeren als titel van je video en is het eerste wat in het meldingenoverzicht van je volgers zichtbaar is. Een gevatte kop in wervende taal is hier aangewezen. 

In een volgende fase kun je een publiek selecteren. Je beslist dus zelf wie een melding mag ontvangen van je broadcast. Wil je publiek gaan, dan is het aangewezen de optie 'volgen' aan te vinken bij je profielinstellingen. Hou er ook steeds rekening mee dat het internet van iedereen is en haatcommentaren tijdens een live-uitzending mogelijk zijn. Met een simpele klik op 'blokkeren' gooi je die van je kanaal. Je krijgt namelijk van Facebook een overzicht van wie en hoeveel mensen kijken.

Waarop letten tijdens een live-uitzending

Bereid je broadcast goed voor. Hou rekening met de maximumtermijn van 90 minuten die Facebook oplegt. Zorg voor een duidelijk gedefinieerd onderwerp en een logische verhaallijn. Noteer voor jezelf enkele kernwoorden, liever dan een volledige tekst. Iemand die een verhaal staat af te rammelen, is geen pretje om naar te luisteren/kijken. 

Erken je kijkers. Bedank hen op voorhand voor het vertrouwen en voor het feit dat ze tijd willen vrij maken om je uitzending te volgen. Neem ook zeker voldoende de tijd om vragen te beantwoorden en in te gaan op eventuele comments.

Sluit je broadcast af met een call-to-action. Nodig je kijkers uit om de 'subscribe'-knop aan te klikken die tijdens de uitzending zichtbaar voor hen is. Zo ontvangt je publiek een melding de volgende keer dat je live gaat. Ander call-to-actions kunnen zijn: bezoek de website, neem contact op, ...

Wat na de uitzending?

Je uitzending kan je op elk gewenst moment stop zetten met 'voltooien'. Facebook zal je filmpje dan renderen zodat je het op de wall van je (bedrijfs)pagina kan plaatsen. Hierbij volg je de stappen die standaard zijn bij het uploaden van een video naar Facebook.

Welke onderwerpen zijn geschikt voor live video?

De lijst is in theorie eindeloos. Elk onderwerp dat voor jouw doelgroep van belang is, kan aanleiding zijn voor het starten van een broadcast. Indien het je aan inspiratie ontbreekt, zijn hier vijf topics die je op weg kunnen helpen:

Behind the scenes

In vele sectoren hangt nog heel wat mysterie rond wat zich achter de schermen afspeelt. Een unieke 'behind the scenes' kan een echte publiekstrekker zijn en komt je merkwaarde ten goede. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid bij het begeleiden van een grote groep, want iedereen volgt mee van achter zijn smartphone, pc of tablet.

Zo doe je dat

Een vaak terugkerende vraag binnen je sector? Leg aan je publiek uit hoe ze te werk moeten gaan en profileer jezelf zo als expert in je vakgebied.

Vraag en antwoord

In dezelfde categorie als 'How To'. Geef je klanten of volgers de kans om vragen te stellen. Kondig je livestream enige tijd op voorhand aan zodat mensen vragen kunnen insturen. Zo gun je jezelf ook de nodige voorbereidingstijd om alle vragen te kunnen beantwoorden. En je kan de vragen vooraf filteren. Zo kom je niet met een mond vol tanden te staan tijdens een livestream. Nogmaals, het internet is van iedereen.

Productdemonstratie

Heb je een complex of nieuw product? Unbox het live en toon je publiek hoe ze er mee aan de slag kunnen. Het toont meteen aan potentiële klanten dat ze zich kunnen verwachten aan een degelijke product dat makkelijk is in gebruik.

Breaking 

Een onverwachte gebeurtenis binnen je bedrijf/sector of een kwestie van algemeen maatschappelijk belang met eventuele gevolgen voor jouw doelgroep? Ga meteen live en stel je publiek gerust, moedig ze aan of verkondig het heuglijke nieuws. 

Naar overzicht
Matthias Ollevier
Design & Communication

Designer met verregaande bevoegdheden inzake branding en communicatie. Zijn voorliefde voor design en mode is nog steeds intact.

Meer over dit onderwerp?

Geïnspireerd door deze post of honger naar meer? Kom gerust eens langs.

Maak een afspraak

Laat naam en nummer achter en u hoort nog van ons.