Doe de Elsschot

Schrijven is schrappen. Kill your darlings. Het zijn huizenhoge clichés voor iedereen die met tekst en taal in de weer is. Maar clichés zouden geen clichés zijn, mochten ze geen waarheid bevatten. 

Schrijven is schrappen
Schrijven is schrappen

De Vlaamse schrijver Willem Elsschot (Kaas, Lijmen/Het Been) was de keizer van het tekstuele minimalisme. Met een handvol raak gekozen en geplaatste woorden kon hij een situatie of personage neerzetten. Naar hem is de zogenaamde Elsschotproef genoemd, een kunstgreep om de leesbaarheid van eender welke tekst te verbeteren. Bedoeling is om je ruwe tekst onder de loep te nemen en er zo veel mogelijk woorden uit te schrappen zonder dat de inhoud verloren gaat

Bijvoorbeeld. Zeg niet: “Ons hele verkoopteam staat dag en nacht voor u klaar om u de beste service en dienstverlening te garanderen”, maar zeg: “Wij bieden altijd de beste service”. En de boodschap blijft krèk dezelfde. Maar dan korter, directer en persoonlijker. In de beperking toont zich de meester, om er nog een laatste gemeenplaats tegenaan te gooien. 

Waarom vertellen wij u dit?

Omdat deze oefening in schrappen van onschatbare waarde is voor webcopy. Surfers lezen niet, maar scannen een tekst op trefwoorden. En hoe meer ballastwoorden in uw tekst, hoe meer die keywords ondergesneeuwd raken. En hoe minder er van uw boodschap overblijft. Ruim een halve eeuw na de dood van Willem Elsschot, zijn ’s mans schrijftechnieken dus relevanter dan ooit. 

Naar overzicht
Sam Van Wesemael
Creative Writer

Copywriter/pennenlikker van Lavagraphics. Vertaalt de input van de klant naar heldere copy en denkt mee in het creatieve proces.

Meer over dit onderwerp?

Geïnspireerd door deze post of honger naar meer? Kom gerust eens langs.

Maak een afspraak

Laat naam en nummer achter en u hoort nog van ons.