Davy @Multi-Mania 2014

“Wisdom is the reward you get for a lifetime of listening when you’d have preferred to talk.” zei een wijs man ooit (journalist Doug Larson) en wij weten dat maar al te goed. Vandaar ook dat we onze collega’s regelmatig op kennistocht sturen. Om te luisteren wat de experts ons te vertellen hebben maar evengoed om ons vat inspiratie bij te vullen. Davy, onze Interactive Designer, ging begin deze week naar Multi-Mania. Lees hieronder zijn verslag.

1 - Adobe Keynote

Adobe bijt altijd de spits af op Multi-Mania met een keynote. Ze zijn dan ook dé sponsors van het evenement en eerlijk, het is wel eens interessant om te zien wat we mogen verwachten bij de volgende updates. Maar als we toch ook eerlijk zijn, soms is het toch een beetje té opdringerig hun producten pushen. Zoals Adobe Muse, de software die sites genereert zonder een regel code te schrijven. Vermelden hoeveel sites er al gegenereert zijn met het programma terwijl iedereen in de zaal collectief in hun gezichtsbeharing krabt. Stay classy, Adobe.

Wat wel interessant was, was hun nieuwste project ‘Parfait’. Deze borduurt verder op Creative Platform, Adobe’s alternatief voor CageApp. Het heeft veel features die developers zeker tijd zullen besparen. Color swatches, assets genereren, CSS inspector en een manier om gemakkelijk de dimensies van een element bekijken zijn enkele nieuwigheden. Ook het feit dat Parfait zelf de revisies van je Photoshop-files onthoudt is zeer interessant. Enige nadeel: alles wordt opgeslagen in hun Cloud, dus afhankelijk van Adobe.

2 - Magnetism of Motion Graphics

Door Fred Huergo van SuperHeroes Amsterdam

Wat een getalenteerde kerel! Misschien wel de beste sessie van de dag. We leven in een periode waarin de technologie voor goeie motion graphics toegankelijk is voor iedereen. Zo haalde hij de Kinect naar boven. Ik had geen idee dat de Motion Capture-mogelijkheden van de Kinect zo ver konden gaan.

Het ontdekken van de Kinect is het resultaat van ‘Freaky Friday’. Dit is een concept om 1 vrijdag per maand niet te werken voor klanten maar gewoon te experimenteren en nieuwe dingen te ontdekken. Deze ontdekkingen kan je dan toepassen bij toekomstige projecten.

caption bij het beeld
caption bij het beeld

3 - Off road thinking: reshaping creative production

Door Halbo Van Der Klauw & Diederik Veelo van The Ambassadors

Deze sessie was vooral het overlopen van Cases, een teleurstelling. Er was weinig “Reshaping Creative Production” te bemerken, dus ik bleef wat op mijn honger.

Wat niet wegneemt dat ze heel mooi werk leveren. Ze vertelden hoe The Ambassors allemaal in dezelfde ruimte werken en hoe dit de creativiteit en productiviteit ten goede komt. Iets wat we bij Lavagraphics ook doen én kunnen beamen.

4 - The Story Behind Hikimori

Door Hello Hikimori

Hello Hikimori’ is een groep multi-disciplinaire mensen, gevestigd in Parijs. ‘Hikimori’ komt van het Japanse woord ‘Hikikomori’ wat zoveel betekent als: ‘mens die zich afsluit van de wereld om in zijn eigen wereld te leven’.

Dit jaar werd HKI 10 jaar dus kregen we een samenvatting te zien van hun werk tijdens het voorbije decennium. Wat me vooral opviel is hoe bepaalde trends naar voor kwamen. Veel designs hadden de tands des tijd helemaal niet doorstaan. Maar hun recentste werk was top-notch. Als er 1 ding is dat ik meeneem van de sessie: Persoonlijke projecten leiden tot beter werk.

5 - The Future Of Extreme Introducing AwayJS

Door Hello Hikimori’s lange sessie

Er was eigenlijk geen sessie met deze naam, ik had graag ‘The Future of Extreme Web Browsing’ gezien hier, maar omdat HKI’s sessie zo ver uitliep, was er helemaal geen plaats meer vrij. Dus ging ik de room ernaast, naar ‘Introducing AwayJS’. Al snel bleek dat die sessie m’n petje te boven ging, developer style ;)

6 - Where to find ideas

Door Dominic Wilcox

Dominic Wilcox is een uitvinder, blogger en illustrator. Wat Dominic zo uniek maakt is zijn gevoel voor humor. Het absurde is nooit ver te zoeken in zijn werken. Zijn blog ‘Variations on Normal’ is zeker een aanrader om te volgen.

7 - Future of Interaction Design

Door Wim Vanhenden van Little Miss Robot

Als we denken aan de toekomst grijpen we vaak terug naar ‘Minority Report’. Met hand-gestures navigeren, gezichtsherkenning enz. Maar is dit echt de toekomst? Volgens Wim niet, hij denkt dat we eerder richting ‘Her’ gaan. Een film waarin mensen verliefd worden op hun Operating System. Het punt dat hij wil maken is dat, indien we technologie duurzaam willen maken en echt integreren in onze samenleving, we moeten zorgen dat we er een band mee vormen. Niet zo verregaand als in ‘Her’, maar toch voldoende ver opdat we in onze comfort-zone blijven bij het gebruik ervan. Een interessante theorie, die ik ook wel volg. Net om die reden zal Google Glass als consumentenproduct - volgens mij - nooit werken.

Besluit

De 14e editie van Multi-Mania was qua sprekers de beste in jaren. Ik herinner me nog dat ik vorig jaar behoorlijk teleurgesteld was maar toen ik de line-up voor dit jaar zag, was ik ten zeerste benieuwd. Ik kijk tevreden terug en mijn Moleskine telt weer wat minder blanco pagina's.

Naar overzicht
Davy Delbeke
Interactive Designer

Interactive designer die zijn kleurdoos door swatches heeft vervangen. Ontwerpt ongeveer alles wat op een scherm thuishoort. 

Laat naam en nummer achter en u hoort nog van ons.